Back to All Events

Brich dem Hungrigen dein Brot @'s-Hertogenbosch

  • Grote Kerk 20 Kerkstraat 's-Hertogenbosch, NB, 5211 KG Netherlands (map)

Programma:
Orgel: Ach bleib’ bei uns, Herr Jesu Christ, BWV 649
Trio Sonate nr. 6 in g ,Opus 2, G.F. Händel, HWV 391
Motet: Der Gerechte kommt um, BWV deest
Inleiding door: Drs. Bart Eigeman, oud wethouder gemeente ’s-Hertogenbosch
Brich dem Hungrigen dein Brot, BWV 39
Orgel: Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter, BWV 650

Solisten:
Aditi Smeets, sopraan
Florieke Beelen, mezzosopraan
Alexander de Jong, bariton
Jamie de Goei; orgel

Algehele leiding:
Jeroen Felix

Tickets

Op zaterdag 18 juni 2022 om 17.00 uur wordt in de Grote Kerk door het Bachcollegium ‘s-Hertogenbosch de cantate “Brich dem Hungrigen dein Brot”, BWV39 uitgevoerd.

Bach componeerde zijn cantate 39 voor de 23e juni 1726, dat jaar de eerste zondag na Trinitatis (Drievuldigheidszondag), de zondag waarvoor hij drie jaar eerder de eerste cantate na zijn aantreden als Thomaskantor in Leipzig had geschreven. Terwijl Bach in zijn eerste ambtsjaren wekelijks een cantate componeerde en dus na twee jaar over twee complete cantatejaargangen beschikte, halveerde hij zijn tempo vanaf Trinitatis 1725, zodat BWV 39 tot zijn derde jaargang behoort.
Aan Brich dem Hungrigen dein Brot kleefde lang de legende dat zij zou geschreven zijn toen een groep van 1800 door een verlate contrareformatie uit Salzburg gevluchte protestanten in 1732 onderdak in Leipzig zocht.  De correcte datering van BWV 39 weerlegde dit sprookje.
Het libretto voor deze cantate ontleent Bach aan een bekende, al wat oudere bundel cantateteksten in 1704 aan het hof te Meiningen ontstaan en wellicht door de hertog Ernst Ludwig zelf geschreven.

Het prachtige rouwmotet Der Gerechte kömmt um, qua vorm en inhoud vergelijkbaar met Bachs O Jesu Christ, meins Lebens Licht komt in de Bach Werke Verzeichnis niet voor (de-est = ontbreekt), omdat Bachs aandeel in deze compositie weliswaar niet meer omstreden is maar wel beperkt. Het is een vijfstemmig motet, begeleid door continuo, strijkers die meestal colla parte met de vocale stemmen gaan, en twee zelfstandige hobopartijen.
De vocale partijen zijn herkenbaar als bewerking van een a-cappella motet Tristis est anima mea, dat behoorde tot de nalatenschap van Bachs voorganger als Thomascantor in Leipzig, Johann Kuhnau (1660-1722).